25 Eylül 2011 Pazar

Sosyal Medyada Bu Hafta

Sosyal medyada bu hafta çok önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle Facebook'ta çok köklü değişikler açıklandı. Aşağıda da görüldüğü üzere sosyal medya açısından hareketli bir hafta geçirdik.

1. Facebook Timeline Açıklandı.
Facebook'taki profil sayfaları tamamıyla değişiyor. Profil sayfasında yaşamlarımızla ilgili tüm hikayeler ve paylaşımlar geriye doğru tarih sırasıyla yer almaya başlayacak. Şu anda sadece geliştiricilere açılan profil sayfaları, bir değişiklik olmazsa 30 Eylül'de herkesin kullanımına açılacak. Facebook Timeline ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Facebook timeline için çok güzel bir video hazırlanmış. Aşağıda izleyebilirsiniz.


 2. Facebook'ta uygulama geliştiriciler için Open Graph'ın daha sosyal özellikler içerecek şekilde yapılandırıldığı açıklandı. 
Bunun için birkaç firma ( Spotify, Netflix, The Daily, Türkiye'den izlesene.com ve nokta...) ile ortak çalışmalar başlatıldı. Aşağıdaki ayrıntılı video ile detayları öğrenebilrisiniz.


3. Facebook, “Real-time Ticker”  “Top Story” özelliklerini açıkladı.
Her iki özellik de Facebook'taki haber kaynağımızda yer alacak. Real-time ticker ile arkadaşlarımızın aktiviteleri anlık olarak haber kaynağımızda belirecek ve biz de aynı sayfada hızlıca bu aktiviteler ile ilgili yorum yazabilecek, aktiviteleri beğenebilecek ve paylaşabileceğiz. Top story ile de bizim için önemli olan, ilgilendiğimiz içeriklerin gözümüzden kaçmaması sağlanacak. Şu anda çok içerik paylaşılıyor ve önemli içeriklerin bir kısmı gözümüzden kaçıyor. Her iki özellik Türkçe dilinde pek yakında yayına girecek.



4. Facebook sayfalarında arkadaşlarımızın aktivitelerini görebilmeye ve bir sayfayı beğenmesek de yorum ve beğen özelliklerini o sayfada kullanmaya başladık. 
Facebook'un yaptığı köklü değişikliklerden Facebook sayfalarının da nasıl etkileneceği ve bu sayfalarda ne değişiklikler yapılacağını merakla izliyoruz. Bu hafta eklenen özellike birlikte artık arkadaşlarımızın, bizim de beğendiğimiz bir sayfadaki aktivitelerini görebilmeye başladık. Ayrıca bir sayfada etkileşimde bulunmak için o sayfayı beğenmek zorunda değiliz.


5. Facebook geliştiricilerini bir araya getiren F8 konferansı yapıldı. 
Aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.




6. Facebook aktif kullanıcı sayısının 800 milyonu ve mobilden kullanan aktif kullanıcı sayının 350 milyonu aştığını açıkladı.


7. Google plus herkesin kullanımına açıldı.
Daha önce davetiye yöntemiyle kullanılabilen Google+ artık herkesin kullanımına açıldı. Henüz kullanmaya başlamadıysanız hemen şimdi deneyebilirsiniz.
8.  Google plus Mobile Hangout  duyuruldu.Android ile çalışan akıllı telefonlarımızda "Hangout'' ile görüntülü sohbet imkanı yakaladık.



9. Google adwords reklamlarına Google+ butonu eklendi. 
Google reklamlarının alt tarafında görünen Google plus butonunu tıkladığınızda reklamın altında resminiz beliriyor. 
10.  Twitter'da metin (text) ile birlikte fotoğraf paylaşımında bulunulmaya başlandı.
Her zamanki gibi metninizi yazıyorsunuz ve bir fotoğraf yüklüyorsunuz. Ardından da tweet'liyorsunuz. Hepsi bu kadar. Bu özellikle metinlerimize görsellik katarak daha etkileşimli içerikler oluşturmaya başlayabiliriz.
11. Klout'a google plus eklendi.
Google plus hesabınızı da Klout ile ilişkilendirip, Google plus'daki aktivitelerinizin de Klout tarafından takip edilmesini sağlayabilirsiniz artık.
12. Foursquare paylaşımlarımızda ev adresimizi gizleyebileceğiz.
Bu özellikle birlikte ev adresimizi gizleyip, yabancıların görmesini engelleyebileceğiz. Geç kalınmıştı bunun için ama memnuniyetle karşıladığımız bir özellik oldu.
13.  Foursquare 1 milyar check-in'i aştığını duyurdu.
Takip eden linki tıklayarak konuyla ilgili hazırlanan videoyu izleyebilirsiniz: http://vimeo.com/29323612
14. İnteraktif Pazarlama Zirvesi yapıldı.
İnteraktif Pazarlama Zirvesi İPZ 2011, 21-22 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi.
15. www.yandex.com.tr "Her şeyi bulun" sloganıyla Türkiye'de yayına girdi.
İstanbul'da  ofisi olan Yandex, Türkçe arama ve yandex.com.tr web bilgi portalını Türkiye'de yayına aldı. Kendilerine hoşgeldin diyor ve başarılarının Türkiye'de de devam etmesini dilerim. Henüz bir arama yapmadıysanız www.yandex.com.tr adresinden hemen bir deneyin. Sizin için farklı bir deneyim olacaktır.



16. Socialbakers, Facebook sayfalarında en yüksek etkileşime sahip ülkeleri sıraladığı bir rapor yayınladı. 
Raporda, en yüksek etkileşim oranına sahip ilk üç ülke sırasıyla Finlandiya, Almanya ve Polonya olurken, Türkiye 12.sırada yer almaktadır. Dikkat çeken bir nokta, etkileşim oranının yüksek olduğu ülkeler ile Facebook kullanıcı sayısının yüksek olduğu ülkeler arasında bir paralellik yok. Tüm raporu okumak için tıklayın.


Sizin, sosyal medyada yakaladığınız gelişmeler neler? Aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder