19 Eylül 2011 Pazartesi

Sosyal Medyada Bu Hafta

Sosyal medyada bu hafta öne çıkan gelişmelerin neler olduğuna birlikte bakalım.

1. Facebook "Abone Ol Düğmesini" yayına aldı.
Abone Ol düğmesi ile artık arkadaş olmasak da takip etmek istediğimiz kişilerden haberler alabileceğiz. ( Twitter'daki yapı gibi) http://www.facebook.com/about/subscribe linkinden detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz ve abonelik ayarlarını düzenleyebilirsiniz.
Küçük bir hatırlatma, Mark Zuckerberg Abone Ol düğmesi yayınlandıktan sonra 5 milyondan fazla beğenenini abonelerine dönüştürdü. Dönüştürme olayını nasıl yaptığını bilemiyoruz ama önümüzdeki günlerde bu opsiyonu herkese açarlarsa güzel olur.


2.  Facebook'a girdiğimiz içeriklerin kimler tarafından paylaşıldığını görebilmeye başladık.




3. Twitter web analytics'i tanıttı.
Web site sahipleri twitter'dan ne kadar ziyaretçi aldıklarını ve twitter ile etkileşimlerini ölçümleyebilecek. Beta yayınında olan servis ücretsiz olarak sunulacak. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde kullanılmaya başlanacağı yönünde duyumlar aldık.


4. Twitter 100 milyon aktif kullanıcıya ulaştığını duyurdu.
Twitter'in 200 milyon kayıtlı kullanıcısı var ve bunların 100 milyonu aktif. Akti kullanıcı sayısında önemli bir yükseliş trendi yaşanıyor. Aynı şekilde bu trend ülkemizde de yaşanıyor.

5. Twitter 5 yeni dili daha desteklediğini duyurdu.
Bunlar Çince (basitleştirilmiş ve geleneksel), Hintçe, Tagalogca ve Malay dilleri. Böylece toplam 17 dili destekler duruma gelen Twitter yakın zamanda da İsveç, Norveç, Danimarka, Fin, Polonya ve Macar dillerini de destekleyeceğini duyurdu.

6. Youtube video düzenleme özelliğini tanıttı.
Artık Youtube'dan çıkmadan, eklediğimiz videonun kontrast ve renk ayarları ile oynayabilecek, çeşitli efektler ekleyebileceğiz. Videoyu düzenledikten sonra, videoya ait ID numarası değişmediğinden, video ile ilgili istatistikler, link bilgileri de değişmemiş oluyor. Aşağıdaki videodan neler yapabileceğinize bakabilirsiniz.





7. Google plus API'leri yayınladı.

Google plus API'lerinin yayınlanması ile Facebook'ta olduğu gibi üçüncü şahısların uygulama, yazılım geliştirlmesinin önü açıldı. Google, geliştiriciler için de ayrıca bir blog sayfası da açmış: http://googleplusplatform.blogspot.com/2011/09/getting-started-on-google-api.html



8. Trabzonspor'un Inter'i yenmesi sosyal medyada çok konuşuldu.
Trabzonspor'un Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı ilk maçta, Inter'i 1-0 mağlup etmesinin hemen ardından Twitter'da yoğun bir şekilde konuşuldu. "Bize Her Yer Trabzon" ifadesi dünya çapında popüler oldu. Ayrıca #oynadikoyna ifadesi de populer ifadelerden biri oldu.


9. Sosyal medya istatistikleri sunan Socialbakers " Dünyanın en hızlı büyüyen sayfaları" ile ilgili bir istatistik yayınladı.
Listede, Türkiye'den  Pera Pırlanta'nın hızlı büyümesi gözden kaçmıyor. Listeye Türkiye'den giren diğer sayfalar da FIAT Türkiye, Avea, Renault Türkiye, Mercedes-Benz Türkiye. Türkiye'deki otomobil firmalarının da hızlı büyümeleri dikkat çekiyor.


Sizin, sosyal medyada yakaladığınız gelişmeler neler? Aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder