9 Kasım 2010 Salı

Sosyal Medya Nedir?

Sosyal medya her yerde sıklıkla duyduğumuz bir kavram olarak hayatımıza, hızlıca girdi. Nihayet, sosyal medyada var olalım mı, olmayalım mı tartışmaları da bir kenara bırakılıyor... Bir şekilde, kaçınılmaz olarak sosyal medyada yer alıyoruz. Çünkü arkadaşlarımız, hayranlarımız, sevenlerimiz, çevremiz, yakınlarımız sosyal medyada ve sohbetlerinde ve paylaşımlarında bizden de bahsediyorlar.

Hal böyle olunca da sosyal medyadan hem kendimiz nasıl faydalanabiliriz, hem de işimizi nasıl geliştiririz? sorusu ile yola devam etmek bizim için en iyisi... Haydi daha çok sosyalleşmeye....

Ben de sosyal medya ile ilgili okuduğum, tecrübe ettiğim bilgileri düzenli olarak bloğumda paylaşacağım. Bugün, sosyal medya nedir? sorusu üzerinde birlikte geçelim, isterseniz.

Sosyal Medya Nedir?

Benim, senin ve diğer insanların internette paylaştıkları metin, video, link, yorum, ses, resim gibi içeriklerin tamamı sosyal medyayı oluşturuyor. Sosyal medya konuşmaların, sohbetlerin etkileşimli, samimi ve demokratik olarak yapıldığı bir dünya...

Wikipedia’nın sosyal medya tanımı:

Web 2.0'ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir.

Zaman ve mekân sınırlaması olmadan (mobil tabanlı), paylaşımın, tartışmanın esas olduğu bir insanî iletişim şeklidir. Sosyal medya platformlarında insanlarla buluşur ve iletişimde bulunursunuz. İnsanlara yardım eder, yardım alır sorularına cevap verir ve kendi sorularınızı sorarsınız. Bu bakımdan sosyal medya informal eğitim yollarından da bir tanesidir.

Teknoloji, telekomünikasyon, sosyal iletişimin kelimeler, görseller, ses dosyaları yolu ile sağlandığı bir yapıya sahiptir. İnsanlar hikâyelerini ve tecrübelerini bu bağlamda paylaştığı bir çerçeveye de sahiptir.

Sosyal medya aynı zamanda "Kullanıcıların Üretiği İçerik" ve "Müşterilerin Ürettiği Medya" kavramlarını da ortaya çıkarmış, bu yapısıyla da ticari plandaki anlamını kazanmıştır.

Daha farklı tanımlamalara da gitmek mümkün tabiki ama genel olarak bu şekilde tanımlayabiliriz.

Sizin de farklı tanım ve yorumlarınız olursa, yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Herkesin, herşeye ve herkese çok değerli katkıları olacağı şüphesizdir.

Bir diğer yazıda görüşmek dileğiyle...

Sevgilerimle...