Zaman zaman yurtdışındaki müşterilerimizle iletişimde bazı zorluklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu iletişim zorlukları kimi zaman farklı dilleri konuşmamızdan, kimi zaman farklı saat dilimlerinde yaşamamızdan, kimi zaman da farklı kültürlere, alışkanlıklara, gelenek-göreneklere sahip olmamızdan kaynaklanıyor.
Bu iletişim zorluklarını internet sayesinde önemli ölçüde azaltabiliriz. Bugün, bu iletişim zorluklarını aza indirecek bazı internet araçlarından bahsetmek istiyorum.
Genel Bilgi
Müşterimizin bulunduğu ülke ile ilgili genel bilgilere sahip olmakla işe başlayabiliriz. Hemen google’a soralım, bize ülke hakkında bilgi versin.
Google : http://www.google.com.tr
Google’da istediğimiz ülkeyi arayabiliriz, en öncelikle. Çıkan sonuçlarda öncelikle ülkenin resmi siteleri dikkate alabiliriz. Bunlar daha çok turizm ağırlıklı olabilir , ama oldukça faydalı bilgiler sunar.
Bakalım Vikipedi neler anlatıyor o ülke hakkında?
Vikipedi: http://tr.wikipedia.org
Sizin de bildiğiniz kaynaklar varsa, yorum kısmında paylaşın, öğrenelim.
1. Saat Farklılıkları
Saat farlılıklarınının ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Müşterimizi gece saat 03.00’de aramak istemezsiniz değil mi? Gece uykudan uyandırırsak ne söyler uykuyu seven bir müşterimiz. Saat farklılıklarını kolayca öğrenebiliriz.
Time Zone Converter : http://www.timezoneconverter.com
Dünyanın her yerinde size saatin kaç olduğunu gösteriyor.
Google söyle bize New York’ta saat kaç şu an?
Google’a istediğiniz bir yer için saat kaç diye sorabilirsiniz.. Google’a Time in yazdıktan sonra istediğiniz şehir veya ülkenin adını yazın. Saat bilgilerini göstersin Örneğin “time in İstanbul” Bu seçeneği Türkçe Google da kullanamıyorsunuz şu anda. Ama İngilizce de kullanabilirisiniz.
Sizin de bildiğiniz kaynaklar varsa, yorum kısmında paylaşın, öğrenelim.
2. Dil Farklılıkları:
Müşterim Fransızca konuşuyor, yazıyor ama anlamıyorum mu diyorsunuz. O halde aşağıdaki araçlara bir göz atın. Müşterinizin ne anlatmak istediğini daha kolay anlayabileceksiniz. Dili çok iyi telaffuz etmenize gerek yok, yeter ki karşı tarafın anlayacağı bir şekilde basitçe konuşun ve yazın bu yeterli olacaktır.
Yahoo Bable Fish: http://babelfish.yahoo.com
Bing Translator : http://www.microsofttranslator.com
Google Translate: http://translate.google.com
Sizin de bildiğiniz kaynaklar varsa, yorum kısmında paylaşın, öğrenelim.
3. Chat Servisleri
İnternetin en sevdiğim araçlarından biri. İster sesli konuş, ister görüntülü, ister yaz. Hem hızlı, hem ücretsiz. Bunları sunan bir aracı kullanıp da nasıl iletişimi kolaylaştırmayalım ki…
Herkes seviyor bu araçları kullanmayı, mutlaka müşteriniz de kullanıyordur. Kullanmıyorsa da bahsedebilir, farkında olmalarını sağlayabilirsiniz.
Skype: http://www.skype.com ( ücretsiz)
Google : http://www.google.com/talk (ücretsiz)
MSN Messenger
Yahoo Messenger
Campfire : http://campfirenow.com ( aylık ücret var)
Sizin de bildiğiniz kaynaklar varsa, yorum kısmında paylaşın, öğrenelim.
4. Kültürel farklılıklar:
Müşterilerimizi kültürleri hakkında ne kadar bilgi sahibi olursak, o kadar kolay ve rahat iletişimde bulunabiliriz. İşte size bazı yardımcı kaynaklar ...
http://www.kwintessential.co.uk
www.About.com
Sizin de bildiğiniz kaynaklar varsa, yorum kısmında paylaşın, öğrenelim.
22 Temmuz 2010 Perşembe
7 Temmuz 2010 Çarşamba
Facebook sayfanızın değerinin ne kadar olduğunu merak ediyor musunuz?
Facebook sayfanızın adresini giriyorsunuz, kaç dolar olduğunu hesaplıyor. Aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
http://www.vitrue.com/
What’s your Facebook page worth?
Enter the URL of your Facebook page and the Evaluator will examine your fan count, post frequency, and various fan interactions with the page and crunch the data using the original fan valuation, adding the equally vital aspect of “engagement”.
http://www.vitrue.com/
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)